Islamic Widget

Friday, November 19, 2010

Dalam Sakit-Sakit..

Assalamualaikum..

semalam masa doktor bagi aku mc dan aku pulang ke rumah emak dalam pukul 12 lebih, tengok ada tetamu di rumah emak.. kawan mak, makcik peah yang sudi datang ke rumah untuk mengajar emak membuat ketupat palas.. bila emak nampak jer aku, terus emak suruh belajar sama dengan makcik peah.. sebab mak belajar tak dapat-dapat skill untuk membuat ketupat palas ni.. aku pun bukannya pandai sangat pun.. sebab mak kata aku dah biasa buat ketupat daun kepala, jadi emak suruh juga aku belajar supaya kemudian hari boleh buat sendiri dan tak perlu beli lagi.. selalunya beli dapat kecil-kecil jer.. jadi semalam memang super selambak gituu..

inilah rupa ketupat palas yang siap direbus.. (dalam kuali lagi ni..)

hai.. nampak macam mudah nak buat.. tapi susah juga nak buat.. padanlah emak tak dapat juga skill nak buat.. emak lagi lah tangan kidal.. susah nak buat waktu nak pusing-pusing daun palas untuk bungkus pulut tu..

yang ini aku buat.. boleh cam sebab tangkai atasnya aku tak potong..

dapat jugalah aku belajar buat dalam empat biji.. hehehe.. kena selalu buat untuk dapatkan skill yang lebih baik lagi.. emmm.. lepas ni tak payah lah beli lagi.. dah boleh buat dah ni.. rupa?? tak kisah lah walaupun tak secantik mana.. janji boleh lagi dimakan..

Wassalam..

2 comments:

  1. emmm xsempat nak makan semalam. balik karang baru makan. hehehehhehe

    ReplyDelete
  2. hehehe.. best.. besar & puas hati bila makan.. sebiji pun dah kenyang.. tp kakchik mesti makan banyak nyer.. :)

    ReplyDelete